Suomen ympäristökeskus SYKE perustaa yhdessä Itä-Suomen yliopiston, Suomen Yliopistokiinteistöjen, Joensuun kaupungin ja opiskelija-asuntoja vuokraavan Joensuun Ellin kanssa niittyjä Joensuun kampusalueelle. Niityt ovat osa kestävämmän ympäristön ja yhteiskunnan puolesta työskentelevän SYKEn 25-vuotisjuhlavuotta, jolloin SYKE lahjoittaa toimipaikoilleen muun muassa niittyjä niin pölyttäjien kuin ihmistenkin iloksi.

Suunnitellut niittyalueet sijoittuvat keskelle yliopistokampusta Siltakadun molemmin puolin. Alueille kylvetään monivuotisia niittykukkia sekä istutetaan sipulikasveja, jotka kukkivat jo heti ensimmäisenä keväänä.

”Niityn perustaminen Joensuun kampukselle sopii mainiosti valtakunnalliseen hankkeeseemme, jolla pyrimme tukemaan luonnon monimuotoisuutta. Teemme luontoarvoja parantavia hankkeita myös muilla kampuksillamme”, kertoo Suomen Yliopistokiinteistöjen vastuullisuusasiantuntija Ari-Pekka Lassila.

Itä-Suomen yliopisto on sitoutunut strategiassaan vuosille 2021–2030 rakentamaan vastuullista ja kestävää tulevaisuutta.

”Luonnon monimuotoisuuden edistäminen tukee osaltaan tätä tavoitetta”, kertoo Itä-Suomen yliopiston johtava kiinteistöpäällikkö Tarja Harjula.

Monimuotoinen luonto on ihmisen hyvinvoinnin perusta. Suomessa tärkeimmistä pölyttäjistä, eli mehiläisistä, kimalaisista ja perhosista, lähes joka viides on jo uhanalainen.

”Joensuun SYKEn henkilöstö haluaa omalta osaltaan edistää kaupunkiluonnon monimuotoisuutta ja kampuksella liikkuvien hyvinvointia”, kertoo toimipaikkavastaava Jaana Kolehmainen SYKEstä

Pölyttäjien katoaminen on uhka paitsi luonnolle, myös ihmisille, sillä 75 prosenttia viljelykasveista tarvitsee hyönteispölytystä. Suomessakin hyönteispölytteisten viljelykasvien satomäärät ovat alkaneet pienentyä. Perustamalla niityn voi tehdä tutkitun pienen teon hyönteisten avuksi.

Itä-Suomen yliopiston kampusalueelle perustettavan niityn lisäksi SYKE on perustanut Helsingin Viikin toimipaikalleen niittyjä ja viherkaton. Myös muut SYKEn toimipaikat Jyväskylässä ja Oulussa ovat sitoutuneet vastaaviin tekoihin pölyttäjien avuksi.

Lisätietoja

  • Toimipaikkavastaava Jaana Kolehmainen, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, p. 029 525 1821
  • Johtava kiinteistöpäällikkö Tarja Harjula, Itä-Suomen yliopisto (UEF), etunimi.sukunimi@uef.fi, p. 050 331 0736
  • Toimitusjohtaja Jarmo Ojalainen, Joensuun Elli, etunimi.sukunimi@joensuunelli.fi, p. 050 329 5220
  • Asiantuntija, vastuullisuus Ari-Pekka Lassila, Suomen Yliopistokiinteistöt Oy, etunimi.sukunimi@sykoy.fi, p. 040 8346 388